Tuesday, 5 January 2016

[viral] : Niat Untuk Bergurau Makan Diri, Wanita Dikritik Teruk Netizen

Hai readers,!
Baru sebentar tadi aku terbaca tentang seorang perempuan tu yang upload gambar dia dengan pengemis.
Niat dia nak bergurau? hmm entahlah..
apa yang aku nak cakap kat sini, aku memang sangat tidak setuju dia upload gambar dengan budak tu.
as humanity sense la, mana boleh wei..even photographer pun tak boleh buat macam tu.
ia sesuatu yang mengaibkan dan tengoklah apa jadi? kena fitnah yang lebih-lebih bukan?
well, tak semua orang tahu keadaan sebenar.

but let me tell you something....


ok readers, as i am a native from pantai timur Sabah,
which covers the area of Lahad Datu, Semporna and Tawau, i'm going to tell you my experience facing this kind of 'pengemis'.

Serious talk, its not a good thing, and you will not pleased to have it for the second time!

FOR YOUR INFORMATION

1. Gelaran

Benda macam ini bukan sesuatu yang luar biasa di temui di daerah kami (tawau, lahad datu).
Orang tempatan gelar mereka Palau' (bajau laut palauh)
Bukan itu sahaja, mengemis ni dah macam pekerjaan turun temurun mereka. dari mak, nenek dan anak semua mengemis.
sampai ada yang gendong anak-anak kecil mereka tanpa baju dan mereka berpakaian lusuh.

2. Modus Operandi

Aktiviti harian mereka meminta sedekah dengan orang ramai di deretan-deretan kedai, kawasan lampu isyarat, lot parking kenderaan, kedai makan, dan dimana-mana sahaja tempat dan waktu yang mereka berkesempatan.
walaupun masatu kau tengah berbelanja di pasar ikan dan pasar sayur taw!
They will follow you*sambil nyanyi lagu digi..hehe

Seriously annoying!
But as Human, memang akan terbit rasa simpati terhadap mereka ini.
Bayangkan, anak-anak kecil turut diheret oleh orang tua mereka meminta sedekah.
will you give a penny?
its your choice indeed!

3. Bertindak secara agresif.

kenapa aku cakap diorang ni bertindak secara agresif?

okey, first,
Diorang tak pandang wei duit syiling. selagi kau tak bagi RM1 dan keatas, kau jangan mimpilah lah diorang nak blah. memang diorang akan ikut je kau. sampailah kat kereta, mereka akan terpacul sebelah kau.
Kalau kau tak bagi, dia akan caci maki kau dengan bermacam-macam perkataan.
selalu kalau aku aku pekakkan telinga ja dan blah cepat-cepat.
Kau gerak baru dia akan give up.
annoying wei kena follow macam tu siap kena maki free.

second,
Bila kau dah bagi, tak sampai beberapa saat selepas tu, dia akan panggil geng dia serbu kau.
Hah! masa tu, kalau kau yang kena, kau nak buat apa?
kau nak marah?
depan public?
kejap lagi orang luar akan cop kau bongkak la..kedekut laa..
kalau orang tempatan, takkan peduli punya kau nak marah geng2 nie..sebab dah biasa..
ni kalau pelancong/orang luar yang tengok macam mana?

third,
this is where it gets ugly.
serious stress kalau kau yang kena.
Hati-hati bila kau tengah makan dekat restoran atau gerai-gerai tepi jalan.
tanpa sedar, geng-geng ni tetiba ja ambil makanan dan minuman kau, habiskan depan mata kau.
dalam erti kata lain, diorang rampas laa..
sangat biadap hokey..

forth,
aku pernah kena dekat simpang jalan bandar.
bebudak ni tetiba muncul dekat cermin kereta dan ketuk cermin kereta berkali-kali.
wei..sampai tahap nak buka pintu kereta taw!
nasib baik masa tu pintu kereta dah automatik lock!
budak tu siap jelir lidah lagi kat cermin.melekat muka dia kat cermin pemandu tu weii.
perasaan aku?
geli dan scared.
dapat bayang tak, dia buat macam tu, kau nak gerak pun dua hati sebab takut dia terseret sekali kat tayar kereta. nyawa orang tuh!
dah tu, on the way back home terpaksalah aku drive sambil menahan kegelian melihat air liur dia yang terlekat kat cermin kereta!
OMGGGGGGG!!!!!

fifth,
part yang lagi menyedihkan, bila kau ternampak mereka berbelanja mewah bersama family mereka.
one day, masa tengah belanja kat pasar kampung,
aku ternampak lah family yang look familiar to me sebab selalu minta sedekah kat pasar bandar (pasar besar).
you know what?
pakaian elok dan cantik ja..siap beli ikan besar-besar, lauk banyak gila..
mak ayah sempurna sifat dan boleh berkerja.
don't you know?
dengan mengemis sahaja, diorang boleh dapat ribuan ringgit sebulan tau.
kita pula pagi petang banting tulang nak makan.

*************

Pihak berkuasa tempatan dah pernah buat ops pengemis ni untuk banteras mereka.
tapi, kesan dia sekejap ja. beberapa bulan selepas tu, diorang muncul semula.

jeng jeng jeng!

so, the best way sekarang ni, aku ignore-kan saja.
memanglah kita boleh anggap sedekah.
kita dapat pahala bersedekah dan pahala kena tipu. hahahaha. best kan?
tapi, kita juga menggalakkan mereka tipu orang lain..

my question is...
Kau nak sedekah lagi ka bila kau dah tahu kau kena tipu?
well, again, its your choice.
baik aku sedekah kat masjid or rumah-rumah anak yatim ja.
lebih diyakini bersedekah pada yang lebih hak! dan tidak timbulkan rasa marah.
sepatutnya bila kita bersedekah, hati kita lebih lapang, bukan sempit dek tertipu. huhuhu

*************

Akhir kata,
Aku minta maaf jika apa yang aku luahkan ini menyinggung atau menyentuh sensitiviti sesuatu kaum.

Aku tidak katakan bahawa semua kaum Palau' (bajau laut palauh) itu sedemikian rupa. tetapi kebanyakan.

Aku bukan berniat mahu mengaibkan atau men-racist kan mana-mana kaum.
tujuan aku cuma ingin fahamkan keadaan sebenar dikawasan kami bila berdepan dengan situasi sebegini rupa.
biar nanti, kalau kamu terserempak dengan situasi ini, kamu faham dan mengerti kenapa most people marah, or ignore-kan mereka. bukan kedekut or berlagak.

Aku hanya ceritakan pengalaman aku yang sering berdepan dengan mereka.
well, kat tempat aku kan..
terpulanglah korang nak percaya ke tak.

by the way,
As a human, aku tegaskan di sini,
Aku tetap tidak bersetuju tindakan perempuan itu upload gambar dia dengan budak 'pengemis' tersebut.
tapi, tak perlulah sehingga cakap dia bukan-bukan.
tak takut ke jatuh fitnah kat dia?
kita tak kenal pun dia.

Salam maaf dari aku.

6 comments:

  1. Mereka pun tidak di minta utk jdi pegemis....perlu bersyukur dgn rezeki yg allah kurniakan...dn tidak meminta-minta...harap...wanita tersebut. ...sedar..perbuatnnya itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul. mereka tidak di minta untuk jdi pengemis. tetapi mereka memilih utk menjadi pengemis. sebab apa? mereka sempurna, cukup sifat Allah beri. huhuhuhu...

      Delete
  2. fuhh. i feel you. selagi sempurna sifat, bekerja la. jangan meminta. tangan di atas lebih baik dari tangan yang berda di bawah.

    tapi serious ah. scary nya. alhamdulillah kat sini tak ada.:) stay safe ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..memang scary..lagi2 bila drive/jalan sorang2..:)

      Delete
  3. betul2, kita kalau ada orang mintak sedekah tepi jln ni mmg takkan bagi yer, buat xtau je. sebab dorang boleh cari duit dgn cara lain. Tengok tubuh badan sihat je. Hmmm tapi kalau betul2 kesian bagi jugak, cair kot hati ni huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, dah namapun ihsan sesama manusia, memang cair jugak tgk diorang ni..huhuhu...cuma kena berhati2 dengan diorang..

      Delete