Thursday, 21 January 2016

Nasihat 1 : Melalui Lisan atau Tulisan ?

Assalamualaikum and hye readers!

Nasihat.
Kaedah mana lebih berkesan?
Melalui lisan,
(face to face secara personal atau umum)
atau 
Melalui tulisan
(media sosial, buku, etc)

well,
dua-dua ada pro and cont.

Most Popular in Tawau : Pisang Pappek

Assalamualaikum and hye readers!

I'm back.
Yeah!
Just got ma ample time to spend with wanitadisebaliktopeng.

Huh!
What a hectic January I got.T_T

Entry yang lepas,
I ada sebut about traditional food in Tawau which is called "Pisang Pappek"

Well,
I'll try to show you, my readers,
How we (tawaurian) prepared this traditional desserts on plate.

First step first!

Friday, 15 January 2016

Gerai Tanpa Peniaga

Hai readers!

Baru hari ini aku online blog.
Lama juga tak update kan.
Baru lima hari...
Eh, lamanyaaa....

Fyi, I dah ada kat Sabah.
That is why la tak online sangat...
Family bonding time!

As I reached home, my mum asked me if i wanna have some 'pisang pappek' (our traditional food).
So, aku pun nak laaaa...
Dah nama pun balik kampung, mestilah aku nak makan makanan tradisi, favourite pula tu..

Then my mum pun singgah la dekat satu gerai pisang tepi jalan ni..
Walaupun tawau ni adalah bandar ketiga terbesar di sabah, tak sangka pula konsep gerai tanpa peniaga ni masih wujud.

Masa zaman 90-an

Saturday, 9 January 2016

[viral] : Kesempitan Wang Buatkan Seorang Siswi Terpaksa 'Ikat Perut' Hingga Usus Terkoyak


Hai readers!

Kini menginjak di halaman 9 buku tahun 2016.
sem ini juga bakal berakhir.
one more to go!
yehuuu!!
-may Allah ease everything-

kehidupan universiti, tidak semudah yang disangka.
belajar memang enjoy.
tapi, hal-hal lain juga buat pening kepala.
lagi-lagi hal wang saku.

IKAT PERUT SESUATU YANG NORMALL.

yup,
bagi pelajar, ikat perut adalah sesuatu perkara yang normal.
lagi-lagi yang berasal dari keluarga berpendapatan rendah.

nak minta dengan parents?
sebagai anak,
pasti terbit perasaan serba salah, segan dan malu.
lagi-lagi bila dah menjangkau usia 20++ dan parents pula hanya kerja makan gaji, atau pun pendapatan bulanan tidak menentu.

so, sebagai jalan "mengurangkan beban", ikat perut sebagai inisiatif terbaik.

Ikat lah perut, tapi, janganlah hingga tak makan langsung.

kalau sakit, kos perubatan pula nak kena keluar duit.

TIPS :

Tuesday, 5 January 2016

[viral] : Niat Untuk Bergurau Makan Diri, Wanita Dikritik Teruk Netizen

Hai readers,!
Baru sebentar tadi aku terbaca tentang seorang perempuan tu yang upload gambar dia dengan pengemis.
Niat dia nak bergurau? hmm entahlah..
apa yang aku nak cakap kat sini, aku memang sangat tidak setuju dia upload gambar dengan budak tu.
as humanity sense la, mana boleh wei..even photographer pun tak boleh buat macam tu.
ia sesuatu yang mengaibkan dan tengoklah apa jadi? kena fitnah yang lebih-lebih bukan?
well, tak semua orang tahu keadaan sebenar.

but let me tell you something....


ok readers, as i am a native from pantai timur Sabah,
which covers the area of Lahad Datu, Semporna and Tawau, i'm going to tell you my experience facing this kind of 'pengemis'.

Serious talk, its not a good thing, and you will not pleased to have it for the second time!

FOR YOUR INFORMATION

Friday, 1 January 2016

Segmen Bloglist & Blogwalking By Beautiful Of Iman


(click banner to join)

semua yang join segmen ini akan menjadi bloglist iman selama 4 bulan (januari-April)
tarikh tutup 15 JANUARI 2016 jam 12 malam

Australia's Souvenirs Giveaway By SitiYangMenaip & SalbiahM



1 / 1 /  2016 - 8 / 1 / 2016
Pemilihan pemenang akan dibuat melalui random number service Random.org.

Special thanks to TOMO sbb tag akak.

Tagged :

Who am I ?

Sempena pembukaan tahun 2016, rasanya aku perlu perkenalkan diri pada pembaca.

Not every details about me, at least adalah serba serbi sekadar pengetahuan rakan-rakan blogger sekalian.

Lagipun, sebelum ni, tak pernah kenalkan diri pun..:p


My name is Hafsah Choing.
Boleh panggil Hafsah atau Sah sahaja.

Berasal daripada Tawau, Sabah.

Selamat Tahun Baru 2016!


Happy Tahun Baru Semua!

Tak minta lebih, harap dapat dikumpul semula semangat diri dan kesihatan yang lebih baik.

Dapat dua ni, dapatlah berubah lagi dan beramal lebih.

Kolej Kediaman Sambut Tahun Baru.

Bunga Api sana sini.

Namun rindu tetap pada Famili.

Selamat tahun baru sahabat-sahabat Bloggerku.